Pobedimo hronični umor zajedno

hronicniumor@gmail.com

hronični umor

pobedimo ga zajedno

Alergija kod dece

Alergija kod dece

O alergijama

Alergija kod dece se  sve učestalije  pojavljuje kod svih uzrasta.  U ovom tekstu opisaću njihov najčešći mehanizam nastanka, ispoljavanje, mere prevencije.

Alergija kod dece danas uzima sve više maha.  Alergijske bolesti kod dece se pojavljuju sve češće i sve ranije.  Smatra da stil života u urbanim sredinama i manja izloženost prirodi, igranje na otvorenom u mlađem uzrastu dovodi do promena u imunom sistemu i pojačanoj sklonosti ka alergijskoj reakciji.

Imuni sistem današlje dece lakše odreaguje alergijski.

Šta je alergija?

Alergije su preterane reakcije imunog sistema. Oni se dešavaju kada se imuni sistem bori protiv bezopasnih stranih supstanci, koje se nazivaju alergeni.  To su su  na primer: grinje, polen, perut, dlaka  kućnih ljubimaca i hrana.

Da bi nešto mogli nazvati alergijom, mora da postoji uzročno-posledična veza,  između kontakta sa nekom materijom i reakcije. U alergijskim reakcijama dolazi do oštećanja  izazanih imunim mehanizmima.

 

Alergija kod dece

 

Alergija kod dece- tipovi alergijske reakcije

Posteje četiri osnovna tipa alergijskog reagovanja. Tako ih i označavamo brojevima I do IV. Ne želim vas opterećivati medicinskim nazivima za svaku od njih. Ovde ćemo se najviše baviti sa reakcijom I tipa alergijske reakcije.

Ono što je vama važno da zanate da se najčešće srećemo sa reakcijama prvog tipa.  To su alergije koje su posredovane IgE antitelima. Alergija na hranu, odnosno protein mleka kod mladog odojčeta, nešto češće ne ide po prvom tipu koji smo pomenuli, ali svakako da je moguće i po I  tipu. Prvi tip alergijske reakcije se često sreće kod, takozvane atopijske sklonosti kod deteta ili u porodici.

Šta je atopija?

Atopijska sklonost, prostije rečeno atopija je  genetske sklonost deteta da se reaguje pojačanim stvaranjem  IgE antitela, na neke bezopasne materije iz okoline.  Kao što su poleni ili hrana. Većina dece bez ove crte ne razvije alergije na te okidače, ali kod dece sklone atopiji se alergije javljaju češće.  Za atopičnu decu te materije na koje reguju, svojim pojačanim imunim odgovorom postaju specifični alergeni.

Atopijeke bolesti često idu zajedno nadovezujući se jedna na drugu, od ekcema kod odojčeta, do alergijskog rinitisa, konjuktivitisa i astme kod starijeg deteta.

Treba znati da deca bez atopije isto  mogu da stvaraju pojačano IgE , ali na ekstremno retke uzročnike kao što su paraziti.  Dok je kod deteta sa atopijom često širok spektar mogućih uzročnika iz okoline na koje oni reaguju alergijskim odgovorom.

 

Alergijske bolesti kod dece-prvos se javlja ekcem po koži
Alergijske bolesti kod dece-prvo se javlja ekcem po koži

 

Alergija kod dece-tip I alergijske reakcije

Ovaj tip reakcije nastaje kada se određen protein na koje se dete postalo preosetljivo (senzibilizacija)se veže za određene ćelije u tkivima-mastocite ili u krvi-odrađena podvrsta leukocita (bazofili).

Senzibilisano dete je ono koje je prethodno bilo izloženo nekom alergenu, recimo polenu.  Potom je to dete stvorilo IgE antitetela specifična za taj protein, koji za to dete postaje postaje specifični alergen. IgE antitela su se vezala za membrane određenih ćelija, u krvi i tkivima. I tu je prvi ključni momenat u mehanizmu ove alergijske reakcije.

Pri sledećem susretu sa tim alergenom dolazi, do pucanja membrana tih ćelija u krvi i tkivima.  Oslobađaju se različite  hemijske supstance među kojima najbitniji histamin i bradikinin, leukotrijeni i mnogi drugi.  Oni i dovode do kliničke slike alergija kod dece.

Proces je sličan i kod alergije na hranu!

Jedna razlika je u tome što kod alergije na hranu postoji veća verovatnoća da će dete imati dermatološke (kožne simptome) i gastrointestinalne simptome, kao što su grčevi, mučnina i povraćanje, nego kod inhalacione alergije.

Da bi se prevenirale alergije na hranu, hrana se uvodi odojčetu postepeno i po određenom redosledu. Više o tome moćete pročitati klikom na link: https://hronicniumor.com/uvodjenje-cvrste-hrane/

 

Alergije kod dece
Alergije kod dece-astma

 

Najčešći simptomi i bolesti do kojih dovodi alergija kod dece?

 

 •  Rinitis: zpušenost nosa, kijanje, svrab u nosu, curnje  iz nosa, svrab u ušima ili na nepcu
 •  Alergijski konjunktivitis: crvene, svrab, suzne oči, suve oči
 • Atopijski dermatitis: crvenilo, svrab, suva koža, kožne promene u vidu ekcema
 • Urtikarija: koprivnjača ili svrab
 • Astma: kratak dah, kašalj, sviranje u grudima, gušenje

Sve  ove alergijske reakcije, uključujući i alergije na hranu, u najtežoj formi, anafilaktičkom šoku mogu biti opasne po život.  Na svu sreću sa današnjim terapijskim mogućnostima, takvi ishodi su retki. U najtežoj formi IgE posredovane alergijske reakcije dolazi do burnog i brzog oslobađanja velike količine pominjanih hemijskih supstanci iz tkivnih mastocita i krvnih bazofila.

Histamin i bradikinin, između ostalih,  su ključni za nastanak oštećenja krvnih sudova, pojave otoka, otežanog disanja, pada krvnog pritiska, ubrzanja pulsa.

 

Uzroci alergija kod dece

Alergeni se mogu udahnuti vazduhom i ući kroz nos, sinuse, grlo ili pluća. Pored toga, alergeni mogu ući kroz kožu direktnim fizičkim kontaktom ili se mogu progutati u slučaju alergija na hranu.

Neki od alergena koji mogu izazvati alergijsku reakciju su:

 • poleni (trave, drveće, korovi)
 • grinje, buđ
 • životinjski proteini (perut, urin, pljuvačka)
 • perje
 • ubod insekata
 • bubašvabe
 • namirnice i lekovi

 

Alergijske bolesti kod dece-polenska kijavica
Alergijske bolesti kod dece-polenska kijavica

Ukoliko je vaše dete alergično na neke polene, važno je znati kaledar polinacije ili kalendar cvetanja, da bi smo mogli lekovima i preventivnim merama da reagujemo na vreme.

U prilogu vam ostavljam link gde možete videti kalenar cvetanja biljaka. To je vreme polinacije, kada je najveće oslobađanje polena.  Samim tim su količine alergena u vazduhu najveće i kada su simptomi kod deteta najjači. Kod dece koja su alergična na inhalacione alergene,  kao što je kućna prašina i grinje simptomi se mogu ispoljavati celu godinu.  Bez karakterističnih sezonskih varijacija.

O kalendaru polinacije možeta naći više informacija klikom na link ispod:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwizt_iL8ab7AhUhCBAIHc5OCpgQFnoECCkQAQ&url=http%3A%2F%2Falergijanapolen.rs%2Fkalendar-cvetanja%2F&usg=AOvVaw3H1deAeNGVJYbT1yjUCTZw

PREVENTIVNE MERE

Ograničavanje izloženosti alergenima

 • Ostanite u zatvorenom prostoru kada je koncentracija polena visoka i tokom vetrovitih dana. Posebno od 5 do 10 časova ujutru!
 • Očistite  dom od prašine, posebno spavaću sobu vašeg deteta
 • Smanjite ili  izbacite tepihe, ćebad, jastuke od perja
 • Često perite posteljinu, zavese i odeću u toploj vodi da biste uklonili grinje
 • Koristite klima uređaj umesto otvaranja prozora u sezoni polinacije
 • Koristite odvlaživač vazduha u vlažnim delovima kuće i ne zaboravite da ga često čistite
 • Ne ostavljajte mokru odeću u mašini za pranje veša.
 • Vlažna odeća može da izazove razvoj buđi
 • Izbegavajte da dete bude izloženo pasivnom pušenju

 

 

Zaključak

Ovaj tekst je posvećen svim zabrinutim roditeljima, koji su i sami alergični  i čija deca su alergičana, te im sve to značajno smanjuje kvalitet života i funkcionisanja. Takođe povećava primenu lekova i broj odlazaka kod lekara.  Ukoliko poznajete nekoga kome bi ovaj tekst mogao koristiti obavezno ga podelite!

 

izvor: https://www.childrenshospital.org/conditions/allergies-children

 

Ukoliko vam se tekst svideo ili imate neke nedoumice, slobodno pišite u komenterima! Ukoliko želite da uvek saznate kada izađe novi tekst na blogu, prijavite se na mejling listu ispod teksta!

Hvala na čitanju!

dr Vesna Ikonić Marinković

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Autor

dr Vesna Ikonić Marinković

Diplomirala sam na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 2012. godine. U julu 2019. godine sam položila specijalistički ispit iz pedijatrije sa najvšom ocenom, a iste godine sam se zaposlila u struci na poslovima pedijatra.

pratite

baner hronicni umor
baner hronicni umor

ostali sadržaji