hronični umor

pobedimo ga zajedno

Biografija

Diplomirala sam na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 2012. godine.

U julu 2019. godine sam položila specijalistički ispit iz pedijatrije sa najvšom ocenom, a iste godine sam se zaposlila u struci na poslovima pedijatra. Imam takođe petogodišnje pedagoško iskustvo gde sam radila kao predavač u Medicinskoj školi na predmetu pedijatrija.

Osim medicine moja druga ljubav je psihologija kao i uticaj psiholoških stanja na razvoj telesnih bolesti. Mi često kao kroz svoj rad propustimo činjenicu da, um i telo su jedna neodvojiva celina, te zapostavimo nepravedno uticaj jednog na drugo. U 2021. godini  završila sam program za razvoj psihološke podrške roditeljima i dizanje svesti o značaju vaspitanja deteta kroz igru kao i razvoj responzivnog roditeljstva, pod pokroviteljstvom UNICEF-a pod nazivom „Razgrano roditeljstvo“.

Iako radim kao pedijatar u slobodno vreme se edukujem iz oblasti psihologije, psihosomatike sa posebnim naglaskom na trumu unutrašnjeg deteta.

Nakon dobijanja dijagnoze sindroma hroničnog umora, zaista sam poželela da otvorim ovu temu, da se aktivno bavim i tim problemom, jer samo znanje može biti put do leka.

Naravno, osim tema koje su meni zamimljive iz ličnih razloga, a vezane za sindrom postvrusnog umora, potrudiću se da u budućnosti pišem i pedijatrijske teme i odgovore na neke dileme roditelja vezano za dečje bolesti. Pred nama je dug zajednički put i nadam se da ćete imati koristi od bloga i da ćemo stvoriti podržavajuću zajednicu kroz blog. Bez obzira na činjenicu da se blog bavi prvenstveno bolestima želim da stvorimo pozitivnu atmosferu, onu koja leči!

Postoji cela armija ljudi koji lutaju po raznim ordinacijama, ne dobijajući odgovor na svoja pitanja. Sada je aktuelno da se posle kovid infekcije kod pojedinih pacijenata održavaju simptomi dugog kovida, sa različitom kliničkom slikom i dominantnim simptomom umora.

Želim da zajedno otkrijemo odgovore na neka pitanja i razmenimo iskustva.

U sve hladnijem i otuđenijem svetu ljudima je potrebno razumevanje, a često je do njega teško doći.

Ne možemo suditi nikome dok ne obujemo njegove cipele! Dok ne pogledamo život iz njegovog ugla, dok ne doživimo njegova osećanja.

Ako imate neka pitanja ili želite neki vid saradnje ili konsultacije, slobodno mi pišite na mejl hronicniumor@gmail.com ili na fejsbuk stranici Hronični umor.

 

Dr Vesna Ikonić Marinković