Pobedimo hronični umor zajedno

hronicniumor@gmail.com

hronični umor

pobedimo ga zajedno

Sindrom iritabilnog kolona-alternativni pristup lečenju

Sindrom iritabilnog kolona-biljna terapija
Sindrom iritabilnog kolona-alternativni pristup lečenju

Danas nasatvljamo sa pričom, da li i kako sindrom iritabilnog kolona, možemo tretirati biljnom terapijim…  Koji su mogući alternativni pristupi lečenja ovog stanja?

Sindrom iritabilnog kolona je hronični digestivni poremećaj koji karakteriše bol u stomaku, nadimanje, dijareja i periodi zatvora. Uzrok je nepoznat. Na osnovu različitih pretpostvaki o mehanizmima nstanka,  lečenje se fokusira na kontrolu simptoma.

O svemu ovom smo deteljnije govorili u jednom od tekstova. Ukoliko niste pročitali ostavljam vam link da pogledate https://hronicniumor.com/sindrom-iritabilnog-creva/

Zbog dugog trajanja sindroma, finansijskog opterećenja pacijenata i neželjenih  efekata lekova, neki od pacijenanata, se okreću primeni alternativne medicine.

Alternativni tretmani za sindrom iritabilnog kolona,  uključuju hipnozu, akupunkturu, kognitivno-bihevioralnu psihoterapiju, jogu i biljnu medicinu. Biljni lekovi mogu imati terapeutske efekte i neželjene efekte kod ljudi koji imaju sindrom iritabilnog kolona. Ovo je važno i da znaju sami lekari, jer pojedine biljke mogu imati značajne međusobne efekte sa konvencionalnom terapijom.

 

Sindrom iritabilnog kolona- aloe vera

Listovi aloje sadrže providni gel koji se najčešće ima lekovita dejstva.

Aloja se obično koristi kod sindroma iritabilnog kolona, posebno kod podtipa u kom preovlađuje zatvor. U jednoj studiji na malom uzorku pacijenata nije pokazan značajan boljitak od ove biljke.  Aloe vera nije smanjivala bol u stomaku kod pacijenta sa sindromom iritabilnog kolona.

U jednoj Iranskoj studiji takođe ispitivan je mali uzorak pacijenata potvrđeno je određeno poboljšanje u simlu osećaja nadutosti, ali se nije smanjila učestalost pražnjenja stolice.

Da zaključimo da Aloe vera može biti ograničeno korisna u kontroli simptoma sindroma iritabilnog kolona. Takođe je potrebno dodatno ispitivanja učinkovitosti ove biljke.

 

Sindrom iritabilnog kolona-moć biljaka

 

Sindrom iritabilnog kolona-artičoka

 

Neka istraživanja govore o tome da je ekstrakt lista artičoke može biti blagotvoran za lečenje sindroma iritabilnog kolona.

Nekoliko studija  govore da ekstrakt lista artičoke  je dovodio do značajnog smanjenja ozbiljnosti simptoma, sindroma iritabilnog kolona. Ekstrakt lista artičoke koji je korišćen  dovodio je  do bolje regulacije crevnog pražnjenja kod 26% ispitivanih pacijenata. Takođe ovaj ekstrakt je smanjio dispepsiju kod tih pacijenata. Dispepsija je takođe funkcionalni poremećaj  želudačno-crevnog trakta, koji se karakteriše gorušicom, ranom sitošću, osećajam težine u predelu želudca.

U zaključku ekstrakt lista artičoke izgleda da ima značajna  spazmolitička dejstva (opuštanje grčeva glatkih mišića creva što za posledicu može imati smanjenje bola). On je doveo je do značajnog poboljšanja u ukupnom skoru kvaliteta života nakon tretmana. Zaključeno je da ekstrakt lista artičoke bi mogao imati značajne benefite u lečenju sindroma iritabilnog kolona.

za više informacija o kapima artičoke možete kliknuti na link https://www.mocbilja.rs/proizvod/kapi-articoke/

 

Kurkuma-u sindromu iritabilnog kolona

 

Kurkuma se tradicionalno koristi u iranskoj i kineskoj tradicionalnoj medicini za varenje, bolove u stomaku, grčeve i nadimanje.

Urađena je pilot studija, u kojoj su primenjivane  dve doze ekstrakta kurkume na pacijentima sa IBS tokom 8 nedelja.   Približno dve trećine svih ispitanika prijavilo je poboljšanje simptoma nakon tretmana.

U drugim ispitivanjima prijavljeno je  da kurkuma ima antiinflamatorne i antioksidativne agense (koji smanjuju ćelijski stres i zapaljenje). U nekim istraživanjima potvrđeno je da ekstrakti kurkume, blokirajući kalcijumske kanale dovode do smanjenja rektivnosti creva i disajnih puteva. Uprošćeno rečeno dovodi do relaksacije glatkih mišića u oba sistema, što bi smanjivalo bol u trbuhu i eventualno astmatski napad koji je posledica grča mišića bronhija.

U zaključku efikasnost kurkume kod sindroma iritabilnog kolona  može biti posledica anibakterijskih, protivzapaljenskih i spazmolitičkih aktivnosti kurkume. Spazmolitički efekat je – smanjenje crevnih grčeva kada govorimo o ovoj bolesti, što posledično dovodi do smanjenja bola.

Sindrom iritabilnog kolona-moć kurkume

 

 

Kantarion u sindromu iritabilnog kolona

 

Kantarion se od davnina  koristi na našim prostorima, najčešće primenjivan u vidu čaja i ulja.  Dokazana su njegova antidepresivna dejstva. Veoma je moguće da kantarion podiže nivoe serotonina u organizmu. Takođe je korišćen kao antiseptik  za negu i zaštitu i brže zarastanje rana. Ima povoljne protivupalne efekte, te se koristi i kod blagih oblika vaginoza kod žena u vidu vaginaleta.

U ispitivanjima rađenim na ljudima kantarion je bio efikasan u lečenju pacijenata sa blagom do umerenm depresijom. U vezi sa sindromom iritabilnog kolona kantarion u ispitivanjima nije pokazao zanačajnu efikasnost. S druge strane povoljna uloga kantariona u lečenju sindroma iritabilnog kolona je potvrđena kroz  smanjenje psihološkog stresa. Takođe moguće je da kantarion ima značajne efekte na regulaciju funkcije autonomnog nervnog sistema.

Za više informacija kantarionu kliknite na link https://www.mocbilja.rs/kantarion-hypericum-perforatum-l/

 

Sindrom iritabilnog kolona-moć kantariona

 

Menta u sindromu iritabilnog kolona

 

Menta  se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini kako na Bliskom istoku tako i kod nas. Dokazi za upotrebu mente u gastrointestinalnim bolestima su jači od drugih biljnih lekova.

Brojne kontrolisane studije su pokazale da je ulje od peperminta  efikasno u lečenju sindroma iritabilnog kolona.

U jednoj kliničkoj,  placebom kontrolisanoj  studiji na 110 pacijenata sa ovim sindromom, procenjeno je ulje peperminta (tri do četiri puta dnevno, 15-30 minuta pre obroka, tokom 1 meseca) dovodilo je do značajnog smanjenja tegoba. U ovom ispitivanju, ulje peperminta je bilo efikasno i dobro se tolerisalo.

U drugoj značajnoj studiji iz  Irana (2004)  dokazano je da pacijenti koji su uzimali jednu kapsulu ulja mente sa odloženim oslobađanjem (Colpermin)  tri puta dnevno tokom 8 nedelja,imali su manji bol u stomaku. Kod ovih pacijenata za 8 nedelje je značajno povećan i kvalitet života u poređenju sa kontrolnom grupom koja ovo ulje nije dobijala. Takođe nisu zabeležene nikakve značajne neželjene reakcije.

Od neželjenih efekata zapažena je pojava gorušice.

Farmakološki efekat ulja peperminta kod sindroma iritabilnog kolona, može biti posledica 1) smanjenja pokretljivosti želudca, 2)spazmolitičkog dejstava, posledično smanjenja bola,  3) antiinflamatornog i antimikrobnog delovanja u tankom crevu.

 

Sindrom iritabilnog kolona-moć mente

 

Sindrom iritabilnog kolona-psilijum

 

Psilijum se uglavnom koristi kao dijetetska vlakna, za ublažavanje simptoma opstipacije obolelih od sindroma iritabilnog kolona.

Psilijum je oblik vlakana iz ljuske semena indijske bokvice. Najčešće je poznat kao laksativ. Međutim, istraživanja pokazuju da je uzimanje psilijuma korisno za poboljšanje zdravlja brojnih organa, uključujući srce i pankreas.

U nekoliko studija potvređeni su benefiti psilijuma tokom tromesečnog korišćenja, u smislu regulisanja crevnog pražnenja kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona. Nema dokaza da utiče na smanjenje abdominalnog bola.

KARMINT

Karmint je iranski biljni lek koji sadrži ekstrakte mente, matičnjaka i korijandera.  O njegovoj učinkovitosti  potvređuje mala studija gde je dokazano da dolazi do poboljšanja simptoma sindroma iritabilnog kolona.  Ta poboljšanja se odnose na smanjenje jačine i učestalosti abdominalnog bola u grupi koja je primala Karmint.

Farmakološko dejstvo karminta je spazmolitičko, protivzapaljensko i antidepresivno.

IBEROGAST 

Iberogast je zaštićeno ime leka koji postoji na našem tržištu. Predstavlja tinkturu sa devet biljaka u alkoholnom rastvoru. Mogu ga koristiti deca starija od 6 godina i odrasli. Mesto primene je našao kod sindroma iritabilnog kolona, simptomatska terapija gastritisa i dispepsije o kojoj smo već govorili.

Ukoliko želite više informacija o iberogastu kliknite na link https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiX1c7yqbL7AhUe7rsIHcf3Au4QFnoECA4QAQ&url=https%3A%2F%2Fmediately.co%2Frs%2Fdrugs%2F60Wg9keJrVJcpLQD65LRRZ1kt8D%2Fiberogast-15ml-100-ml-10ml-100-ml-10ml-100-ml-10ml-100-ml-10ml-100-ml-10ml-100-ml-20ml-100-ml-5ml-100-ml-10ml-100-ml-oralne-kapi-rastvor&usg=AOvVaw2SdoTgZvrqRKaDaKvEy37B

Sindrom iritabilnog kolona-zaključak

Danas  pacijenti sa ovim sindromom se uveliko  okreću ka alternativnim metodama lečenja. To se posebno odnosi na  upotrebu biljnih dodataka.

U ovom danađnjem tekstu smo se ukratko dotakli  informacijama o biljnim dodatcima sa manje ili više korisnim efektima u lečenju sindroma iritabilnog kolona. Pomenuli smo moguće mehanizme dejstva i iskustva i zaključke iz zvaničnih medicinskih radova i istraživanja na ovu temu.

Neke studije potvrđuju da bi kombinacija tih biljnih lekova mogla biti učinkovitija od primene pojedinačne biljne esencije.

Vi možete neke od navedenih biljaka probati u formi čajeva i začina, ali zbog njihovih mogućih efekata na vašu hroničnu terapiju, najbolje da se posavetujete pre upotrebe sa vašim lekarom.

Takođe ukoliko koristite neku hroničnu terapiju bilo bi korisno da pročitate „Sažetak karakteristika leka-interreakcije“, da biste videli da li neka biljka ima međusobne reakcije sa lekom koji pijete.

 

izvor: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjPo6ut8M36AhX1_rsIHb0KAd0QFnoECB8QAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.ncbi.nlm.nih.gov%2Fpmc%2Farticles%2FPMC5053451%2F&usg=AOvVaw1AMlivsq9ux5NMvpkFIiOr

Ukoliko vam se tekst svideo ili imate neke nedoumice, slobodno pišite u komenterima!

Hvala na čitanju!

dr Vesna Ikonić Marinković

 

 

2 thoughts on “Sindrom iritabilnog kolona-alternativni pristup lečenju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Autor

dr Vesna Ikonić Marinković

Diplomirala sam na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 2012. godine. U julu 2019. godine sam položila specijalistički ispit iz pedijatrije sa najvšom ocenom, a iste godine sam se zaposlila u struci na poslovima pedijatra.

pratite

baner hronicni umor
baner hronicni umor

ostali sadržaji