Pobedimo hronični umor zajedno

hronicniumor@gmail.com

hronični umor

pobedimo ga zajedno

Uvođenje čvrste hrane

čvrsta hrana kod beba
Uvođenje čvrste hrane

U uzrastu između četvrtog i šestog meseca počinje uvođenje čvrste hrane, pre svega zbog toga što majčino mleko do tada zadovoljava nutritivne potrebe deteta, a pored toga digestivni sistem bebe je u fazi razvoja, pa je varenje čvrste hrane do tada otežano.

Postoje različita mišljenja koju vrstu čvrste hrane treba prvo uvesti u bebin jelovnik, ali se većina pedijatara slaže da treba početi sa neutralnim ukusima. Idealni početak su pirinčane pahuljice, koje se lako razrede na gustinu sličnu mleku, lako se vare i ne izazivaju alergiju. Zatim se prelazi na uvođenje povrća i to krompira, šargarepe, celera, brokolija, karfiola, tikvice, kukuruza i bundeve. Slatkast ukus voća dovodi do toga da beba odbija kasnije neslanu hranu, pa se zato kasnije pristupa uvođenju voća i to jabuke, kruške, nešto ređe banane koja može da izazove opstipaciju kod bebe, kajsije, breskve, šljive.

Kasnije se postepeno uvodi i druga hrana, meso, žumance, mlečni proizvodi. Nove preporuke Evropskog udruženja pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista (ESPGHAN) je da se pšenično brašno uvodi između šestog i osmog meseca, zato što rano ili suviše kasno uvođenje ove namirnice povećava rizik od nastanka celijakije. Isto udruženje preporučuje uvođenje morske ribe prvog kvaliteta kao odličnog izvora gvožđa, joda i omega masnih kiselina, ali samo u slučajevima ako ne postoji alergija na morsku ribu u porodici.

Postepeno uvođenje

Čvrsta hrana se bebi uvodi postepeno, zbog navikavanja na nove ukuse, kao i zbog mogućih alergijskih reakcija. Savetuje se da se na svaka tri do četiri dana uvede nova namirnica, a da se nastavi dojenje ili adaptirano mleko. Hrana treba da se sprema neposredno pre vremena za obrok, tako što se skuva, zatim iznječi ili izmiksa. Prvog dana je dovoljno ponuditi par kašičica nove hrane, da bi se kasnije količina povećavala. Veoma je važno da hrana bude što raznovrsnija i da može da se kombinuje nova hrana sa prethodno uvedenom. Ako beba odbija novu hranu, ne treba odustati nego joj ponuditi ponovo za dve do tri nedelje. Hrana ne treba da se soli ni šećeri, zbog nesposobnosti metabolizma tih dodataka jelu.

cvrsta-hrana2Treba izbegavati namirnice koji su potencijalni izazivači alergije, kao što su citrusno i crveno voće, koštunjavo voće (kikiriki, badem, lešnik, orah), soja, med, kravlje mleko, paradajz, jaja (belance), morski plodovi i riba. Alergijska rekacija na novu hranu može da bude u vidu ospe na koži, dijareje, gasova i nadutosti stomaka.

Pravilno uvođenje čvrste hrane kod beba stvara kasnije zdrave navike u ishrani. Beba treba da se hrani u stolici za hranjenje blizu trpezarijskog stola, nikako ne ispred TV-a. Hranu treba davati u dovoljnoj količini, ali ne insistirati da mora da pojede svu hranu, a posebno ne namirnice koje joj se ne dopadaju.

One thought on “Uvođenje čvrste hrane

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Autor

dr Vesna Ikonić Marinković

Diplomirala sam na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 2012. godine. U julu 2019. godine sam položila specijalistički ispit iz pedijatrije sa najvšom ocenom, a iste godine sam se zaposlila u struci na poslovima pedijatra.

pratite

baner hronicni umor
baner hronicni umor

ostali sadržaji